Laatst las ik een artikel in Dagblad de Limburger ( 12-11-2015, www.limburger.nl) dat “de zorgwereld verzuipt in een zee van keurmerken en kwaliteitsstandaarden.” Elk ziekenhuis heeft diverse keurmerken, certificaten en predicaten, die ze met trots laten zien op hun website.
Mijn vraag hierbij is: “Waarom steken ze zoveel tijd in al die diverse keurmerken en certificaten. Is een groot keurmerk, waarin alles aanwezig is, niet genoeg?
Verder lezend zag in dat artikel staan dat de ziekenhuizen al die verschillende keurmerken eigenlijk niet willen afschaffen, omdat ze daarmee willen laten zien aan toekomstige patiënten dat ze goede zorg voor die betreffende kwaal of dat specialisme hebben en soms vragen zorgverzekeraars om bepaalde specifieke keurmerken.

Mijn aandacht was getrokken en ik ging op onderzoek uit. Zorginstellingen zijn volgens de Kwaliteitswet Zorginstellingen verplicht om hun eigen kwaliteit te bewaken, te beheersen en te verbeteren.
Daarvoor een onafhankelijke instelling inhuren om dit samen met de medewerkers van de zorginstelling te doen is prima.

En toen kwam de volgende vraag bij mij op: Ga je alleen een kwaliteitstraject in, omdat je moet van – in dit geval – de wet. En behaal je daarom het bijbehorende certificaat.Of heb je daarnaast ook zelf het doel om de kwaliteit van de zorginstelling, je onderneming, je organisatie op peil te houden en te verbeteren.
Waarom gaat die onderneming, zorginstelling, organisatie voor een certificaat? Gaat het om het certificaat alleen of gaat het daarnaast ook om dat wat het certificaat vertegenwoordigt?

Ik denk dat een organisatie moet gaan voor de inhoud van het certificaat, voor de kwaliteit van de bedrijfsvoering, voor de kwaliteit van je processen, voor de kwaliteit van je administratieve organisatie en dus voor de kwaliteit van je producten en diensten.
Zodat die organisatie weet waar mogelijke kwaliteitsrisico’s zijn, weet waar fouten gemaakt kunnen worden, weet welke risico’s er nog zijn of waar de organisatie op moet letten.

Als je als organisatie de kwaliteit van je producten en diensten en de daarbij horende bedrijfsvoering en administratieve organisatie wil verbeteren, dan kan het handig en nuttig zijn om voor certificering te gaan.
Door middel van een dergelijk certificaat laat je aan de buitenwereld zien dat je voor kwaliteit gaat. Het doel “kwaliteit van je producten en diensten en alles wat daarvoor nodig is” op peil te houden en te verbeteren dat moet naar mijn mening voorop staan. En wanneer je dat door middel van een certificaat laat zien is dat prima. Maar het doel van een certificeringstraject moet niet alleen het certificaat zijn.
Het doel van een certificeringstraject is in mijn ogen het verbeteren van je producten en diensten, het verbeteren van je bedrijfsvoering en administratieve organisatie, het leren van fouten, het voorkomen van fouten en het vermijden van risico’s.

En als je door een certificaat een zorgverzekeraar of een leverancier tevreden stelt, dan is dat mooi meegenomen.
Een certificaat is daarom niet persé noodzakelijk om je kwaliteit te verbeteren en je administratieve organisatie en bedrijfsvoering te beschrijven. Het doel van kwaliteitsverbetering moet leidend zijn en niet het certificaat dat je mooi aan de muur kan hangen.

Wilt u ook weten hoe het beschrijven en analyseren van de bedrijfsvoering en de administratieve organisatie de kwaliteit van uw organisatie kan verbeteren?
Neem dan contact op met Helmi van Bergen van Juridiqua, bureau voor juridisch organisatie advies via info@juridiqua.nl of via 046-4581387.

One thought on “Certificering van je organisatie: zinnig of niet?

  1. Pingback: Wanneer leg je nu processen vast? – juridiqua.nl

Comments are closed.