Een contract voor een dienst of een abonnement is zo afgesproken. De afwegingen om dit te doen kunnen onder andere zijn:

 • mogelijk nut: een opdrachtenplatform;

 • noodzaak: webhosting van de website;

 • interessant: een vaktijdschrift.

Maar besef wel dat bepaalde contracten niet na een jaar zomaar opzegbaar zijn. Wat voor consumenten geldt, geldt niet (automatisch) voor B2B, ook niet voor de Zelfstandige Professional.
Waar het bij consumenten nu heel gewoon is om na een jaarcontract het abonnement op bijvoorbeeld de sportschool of dat tijdschrift per mand te kunnen opzeggen, is dat bij B2B niet vanzelfsprekend. Zeker niet waar het contracten betreft die met de onderneming of bedrijfsvoering te maken hebben.

Voorkomen is dus beter dan genezen. Maar hoe dit dan te voorkomen?
Contractmanagement of contractbeheer is dan het sleutelwoord.
Hiermee zorg je voor inzicht en overzicht, dus orde in de chaos van contracten. Inzicht en overzicht over welke contracten, de inhoud van die contracten, de kosten van elk contract, de opzegtermijn. Maar daarnaast is dit contractmanagement ook handig om te bepalen welke contracten of nuttig of nodig zijn en dus ook of je kosten kunt besparen.

Wilt u meer informatie hoe Juridiqua u kan helpen met contractmanagement of contractbeheer voor uw onderneming, neem dan nu contact op met met Helmi van Bergen van Juridiqua, bureau voor juridisch organisatie advies via info@juridiqua.nl of via 046-4581387.

4 thoughts on “Maak eens tijd voor je contracten!

 1. Gabrielle

  Is het wellicht ook zinvol om enkele artikelen over abonnementen en/of contracten op te nemen in de Algemene Voorwaarden?

 2. Helmi van Bergen

  Wat betreft de abonnementen kun je inderdaad iets opnemen in de Algemene Voorwaarden. Zeker als je abonnementen aanbiedt. In dit geval gaat het om het abonnement of contract dat je zelf aanbiedt. In dit artikel heb ik het over contracten, die je met een ander hebt gesloten en moet betalen. Jij neemt bijvoorbeeld een abonnement op een tijdschrift of op een juridisch abonnement of een onderhoudscontract, waarvoor jij je abonneert en moet betalen. Dit kun je niet in jouw eigen Algemene Voorwaarden regelen

 3. Danielle Teheux

  Na het lezen van dit in begrijpbare taal geschreven Blog noteer ik meteen om een lijst van al mijn contracten/abonnementen op te maken! Heerlijk overzicht creëren en rust in mijn hoofd en lijf! Dank je Helmi om bedrijfsvoering makkelijk en leuk te maken:)

  1. Helmi van Bergen Post author

   Zo eenvoudig kan het dus zijn

Leave a reply

required