Veel branches hebben standaardvoorwaarden, die de ondernemer kan gebruiken. Dit lijkt handig en dat is het in veel gevallen ook. Alleen zijn ze gemaakt voor de gemiddelde organisatie in die branche.
En aangezien er geen gemiddelde organisaties bestaan, kan het voorkomen dat de standaard algemene branchevoorwaarden niet helemaal geschikt zijn voor jouw organisatie.

De standaardvoorwaarden kunnen en mogen aangepast worden. Bijvoorbeeld omdat bepaalde standaardvoorwaarden beter passen bij de producten of diensten van de betreffende ondernemer.
Voorbeelden:

  • Een bedrijf in bouwmaterialen levert niet alleen de producten, maar plaatst ze ook. Dit laatste staat niet in de Algemene Voorwaarden van de branchevereniging, maar dit is in hun Algemene Voorwaarden toegevoegd.

  • In de branchevoorwaarden staat niet opgenomen eigendomsvoorbehoud of retentierecht, maar de ondernemer wil dit wel opgenomen hebben in zijn Algemene Voorwaarden.

  • Aanpassing van de betalingsvoorwaarden aan de bedrijfsvoering van de ondernemer, zoals bijvoorbeeld een aanbetaling bij plaatsing opdracht of reservering.

En zo zal iedere ondernemer, kijkend naar zijn eigen bedrijfsvoering, zelf wel zaken bedenken of zien, die in de standaard Algemene Voorwaarden niet staan of niet op de manier zoals de ondernemer dit ziet.

Aanpassen mag dus.
Bovendien is het sowieso goed om geregeld de Algemene Voorwaarden, standaard of niet, eens onder de loep te nemen.

Meer weten over Algemene Voorwaarden, neem gerust contact met me op via: info@juridiqua.nl of via 06-13624614 of 046-4581387

2 thoughts on “Standaardvoorwaarden gebruiken ja of nee?

  1. Pingback: Alleen opstellen Algemene Voorwaarden niet genoeg – juridiqua.nl

  2. Danielle Teheux

    Dat heb ik zelf ondervonden en dat heeft Helmi helemaal aangepast aan mijn praktijk voering. De neiging is om algemene voorwaarden snel te lezen, over te nemen en goed te keuren,echter bij wan betalingen ben je blij dat je ze secuur hebt afgestemd!

Leave a reply

required