Afgelopen week kreeg ik een telefoontje van een ondernemer, die met pensioen gaat. Alle lopende zaken worden afgehandeld en contracten worden opgezegd. Zo ook het contract met de afvalverwerker. Helaas hadden ze dit drie weken te laat opgezegd en de afvalverwerker reageerde niet meer toen de ondernemer aangaf toch echt vanwege pensionering te stoppen. Want, zo zeggen de Algemene Voorwaarden van dit contract, dat had per aangetekende brief een half jaar van te voren moeten gebeuren en niet een half jaar minus 3 weken. Nu moet de stoppende ondernemer juridische stappen gaan zetten om hiervan af te komen.

Helaas komen dergelijke gevallen vaker voor.
In elk contract staat wat afgesproken is en bij elk contract horen de Algemene Voorwaarden.
In die Algemene Voorwaarden staan diverse bepalingen over opzegtermijn, garantie, klachten en dergelijke. Allemaal bepalingen, die voor elke klant gelden en waarover niet bij elk contract over onderhandeld wordt. Ze gelden voor elke klant. De Algemene Voorwaarden worden bij elk contract meegestuurd en meestal moet de afnemer ook tekenen voor ontvangst.
Maar ondanks dat er niet apart over onderhandeld wordt, zijn die Algemene Voorwaarden toch heel belangrijk. Ze zijn immers onderdeel van het contract.

Hoe kunt u voorkomen dat de Algemene Voorwaarden tegen u kunnen werken?
Door van elk contract, dat u overeenkomt als ondernemer het volgende vast te leggen:

  • het onderwerp van het contract: het ophalen van het afval

  • de leverancier: de afvalverwerker

  • de aanvangsdatum van het contract

  • de einddatum van het contract

  • de opzegtermijn.

De opzegtermijn staat in de Algemene Voorwaarden naast een heleboel andere bepalingen.

Het kost per contract inderdaad tijd om dit de opzegtermijn uit te zoeken en te registreren. En het is niet altijd gemakkelijk om de Algemene Voorwaarden te lezen. Maar als u dit wel doet en bijvoorbeeld een maand voordat u het contract kunt opzeggen een reminder in uw agenda zet om na te denken of u dit contract wil opzeggen ja of nee. Op die manier heeft u tijd om te bedenken of u met dit betreffende contract wilt doorgaan.

Deze reminder in uw agenda kunt u op meer manieren vormgeven. Wilt u weten hoe u dit contractenbeheer het beste kunt vormgeven, neem dan contact op met Helmi van Bergen van Juridiqua, bureau voor juridisch organisatie advies via info@juridiqua.nl of via 046-4581387.