Een van de onderwerpen van de komende AVG is de Data Protection Officer of Functionaris Gegevensbescherming, die in bepaalde organisaties verplicht is zoals bij:
 • overheidsorganisaties en publieke organisaties
 • organisaties die op grote schaal personen volgen
 • organisaties die op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerken.
Voor andere organisaties is een Data Protection Officer of Functionaris Gegevensbescherming niet verplicht, maar wel aan te bevelen. De volgende taken heeft deze functionaris in de organisatie:
 • informeren en adviseren over privacywet- en regelgeving
 • toezien op de naleving van privacywet- en regelgeving inclusief het interne privacybeleid
 • adviseren over en toezien op de uitvoering van DPIA’s
 • fungeren als aanspreekpunt voor betrokkenen
 • optreden als aanspreekpunt voor en samenwerken met de Autoriteit Persoonsgegevens.
Dit moet deze functionaris dan wel doen in samenwerking met de totale organisatie, want privacy is niet iets wat alleen door de Data Protection Officer of Functionaris Gegevensbescherming moet worden gedaan. De Data Protection Officer of Functionaris Gegevensbescherming is in dat opzicht meer te zien als een spiegel, de vraagbaak van de organisatie en het kennispunt. En de functionaris is niet diegene die alleen verantwoordelijk is voor de privacy in de organisatie.
Wilt u meer weten over privacy, de AVG en hoe uw organisatie kan voldoen aan de privacywetgeving, neem dan nu contact op met met Helmi van Bergen van Juridiqua, bureau voor juridisch organisatie advies via info@juridiqua.nl of via 046-4581387.

2 thoughts on “Wat doet een Data Protection Officer of een Functionaris Gegevensbescherming?

 1. Danielle Teheux

  Ojee, ojee die AVG! De datum nadert en ik heb er nog niks mee gedaan! Buiten het lezen van diverse artikelen. Eerlijk gezegd is het allemaal acacadabra voor me en gruwel ik ook bij het lezen van al die voorwaarden. Kun jij als expert ook iets voor mijn bedrijf in Belgie betekenen Helmi? Ik run een praktijk voor kindercoaching en verkoop diensten en producten.

  1. Helmi van Bergen Post author

   Hallo Danielle, Natuurlijk. Want de AVG geldt net zo goed in Belgie als in Nederland. Het is namelijk een Europere verordening

Leave a reply

required